Wanneer je een afbeelding gebruikt in bijvoorbeeld een rapport of in documentatie, wil je deze vaak wat bijwerken.
Het vergroten of verkleinen ken je waarschijnlijk wel, maar soms wil je er iets meer mee doen. Natuurlijk is hier hele mooie software voor ontwikkeld. Maar soms wil je de wijziging gewoon even snel uitvoeren in het programma waarin je werkt, in dit voorbeeld Word. Het gaat te ver om hier alle mogelijkheden te bespreken, daarom hieronder een greep uit de mogelijkheden.

Achtergrond verwijderen

Let op: dit lukt niet bij alle afbeeldingen, vooral afbeeldingen met veel dezelfde kleurschakeringen leveren problemen op. Gebruik in dat geval een fotobewerkingsprogramma.
Je kunt de achtergrond van een afbeeldingen als volgt verwijderen: voeg je foto in (tabblad invoegen, onder Illustraties, Afbeeldingen, foto zoeken en klikken op Invoegen) en selecteer deze daarna. Naast de bestaande tabbladen krijg je nu een extra tabblad genaamd Opmaak. Klik hierop en kies dan voor de functie Achtergrond verwijderen. Je krijgt nu een andere werkbalk en er gebeurt al wat met je afbeelding.
Afhankelijk van je afbeelding zie je veel of weinig roze. Alles wat nu roze gekleurd is, wordt straks verwijderd. Zorg er eerst voor dat het nieuwe kader zo goed mogelijk om je artikel staat. Klik op Gebieden markeren om te behouden en zet een plusje op eventuele roze plekken die straks wel behouden moeten worden. Vervolgens klik je op Gebieden markeren om te verwijderen en klik je op plekken die nog niet roze zijn, maar die wel verwijderd moeten worden. Als je een fout maakt, kun je een markering of alle wijzigingen verwijderen. Hieronder volgt een voorbeeld van een afbeelding waarbij ik de meeste plekken ‘behandeld’ heb. Als je klaar bent klik je op Wijzigingen behouden.

Achtergrond verwijderen

(Kleur)correcties

Soms wil je een correctie aanbrengen op je afbeelding. Selecteer je bestand en klik op het tabblad Opmaak (zie vorige onderdeel) bij Aanpassen op Correcties. Je kunt hier onder andere de afbeelding vervagen/verscherpen en de helderheid/het contrast wijzigen. Bij Kleur en Artistieke effecten kun je ook veel wijzingen kiezen, probeer gerust verschillende effecten uit, je kunt terug naar het begin via de knop Beginwaarden van afbeelding.
Bij Kleur zit echter nog een erg praktisch onderdeel dat ik specifiek wil benoemen. Als je (bijvoorbeeld) een opengewerkte afbeelding hebt die je op een gekleurde achtergrond wilt plaatsen, kun je bij Kleur kiezen voor Doorzichtige kleur instellen. Klik vervolgens op de kleur die je doorzichtig wilt maken.

Afbeeldingsstijlen

Bij dit onderdeel kun je verschillende stijlen kiezen. Hier is niets moeilijks aan: selecteer je afbeelding, kies een stijl en je bent klaar. Bij Afbeeldingsrand heb je keuze uit alle kleuren, soorten en diktes van randen. Kies voor Geen kader om de afbeeldingsrand te verwijderen.

Positie, tekstomloop en dergelijke

Als je een afbeelding wilt combineren met tekst, kun je kiezen hoe de tekst om de afbeelding moet lopen. Kies er bijvoorbeeld voor om de afbeelding in een tekstregel te plaatsen, om de tekst in een kader om de afbeelding te laten lopen, om de tekst langs een contour te laten lopen of om de tekst door de afbeelding te laten lopen. Je kiest dit op het tabblad Opmaak bij het onderdeel Schikken. Bij dit onderdeel kun je je afbeelding overigens ook draaien.

Formaat en bijsnijden

Tot slot de grootte van je afbeelding. Op het tabblad Opmaak kun je bij het onderdeel Grootte zelf de hoogte en breedte van je afbeelding intypen. Ook is het mogelijk om je afbeelding bij te snijden, een onderdeel dat ik veelvuldig gebruik. Om je afbeelding bij te snijden selecteer je de afbeelding, kies je voor Bijsnijden en versleep je de zwarte hoekjes en streepjes. Bepaal precies welk deel van de afbeelding weergegeven moet worden. Als je klaar bent klik je weer op Bijsnijden en je afbeelding wordt bijgesneden.

Kom je ergens toch niet uit? Laat het me dan weten!

Mis geen tips!