Tijd creëren in agenda

Veel mensen hoppen van de ene vergadering naar de andere. In trainingen zie ik de agenda’s van met name managers en directeuren van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat vol staan. Natuurlijk is het belangrijk om stil te staan bij het belang van de vergaderingen. Het is lang niet altijd noodzakelijk om daadwerkelijk bij de vergadering aanwezig te zijn, of misschien hoeft je manager of directeur slechts bij een bepaald deel aanwezig te zijn.

Meer lezen

Werken met koppelingen

Wie mij al lang volgt – en ik ben er dankbaar voor dat dit er velen zijn – weten dat ik geen oude blogartikelen als nieuw presenteer. Ik schrijf echt wekelijks een nieuw blogartikel. Ik krijg momenteel veel vragen over het werken met koppelingen. Heel logisch, want door het werken in Teams en zeker het werken met bestanden in Teams wordt er veel meer met koppelingen gewerkt. In november 2016 schreef ik een blogartikel over hoe dit werkt.

Toch weet ik dat heel veel mensen dit nog niet kennen. En daarom vandaag een debuut: ik ga een blogartikel hergebruiken.

Meer lezen

Opsommingstekens in PowerPoint

PowerPoint presentaties, veel mensen hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Er wordt soms heel veel tekst op een dia geplaatst en die tekst wordt vervolgens voorgelezen in de presentatie. Met een beetje pech ook nog heel monotoon. Bij betere presentaties worden er korte opsommingstekens (bulletpoints) gebruikt.

Meer lezen

Koppen en opsommingen

Het komt regelmatig voorbij in mijn trainingen: het werken in grote documenten. Voor veel mensen is dit iets vervelends waar veel tijd in gaat zitten. Eerder schreef ik al artikelen over functies die hier enorm bij helpen, namelijk het werken met stijlen, het Navigatiedeelvenster en de Inhoudsopgave. Hier krijg ik heel vaak enthousiaste berichten over, zowel vanuit mijn blog als wanneer ik dit in trainingen uitleg.

Toch kan het goed zijn dat jij een stap verder wilt gaan. Daar help ik je graag mee in dit artikel. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen wel met Stijlen werken, maar daar opsommingstekens bij willen gebruiken. Dan zijn er een aantal zaken die heel handig zijn om te weten.

Meer lezen

Combinatie OneNote – Outlook – To Do

De vraag krijg ik heel regelmatig: In OneNote kan ik taken aanmaken, maar dan moet ik deze steeds opzoeken in OneNote en zie ik ze niet op de takenlijst. Ik wil ze liever in Outlook of To Do zien. Hoe moet dat?

OneNote is een fantastisch notitieprogramma, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. In dit artikel deel ik graag een persoonlijk voorbeeld met je, een voorbeeld voor hoe ik dit gebruik.

Meer lezen

Breakout Rooms

Ons geduld werd nogal op de proef gesteld, maar inmiddels is het er dan eindelijk: de Breakout Rooms in Teams. En ik moet zeggen: ik ben aangenaam verrast. Het werkt goed en relatief eenvoudig. Natuurlijk zijn er wel wat zaken om op te letten, maar dat houd je altijd.

In dit blogartikel leg ik je uit hoe de Breakout Rooms werken. In het Nederlands wordt dit “Aparte vergaderruimten” genoemd. Let wel op wie de vergadering organiseert: op dit moment kan alleen de organisator de Breakout Rooms instellen, activeren en sluiten.

Meer lezen

Versiegeschiedenis van bestanden

Het online werken heeft de afgelopen maanden wat voeten in aarde gehad. Bij de ene organisatie is de overgang naar online werken redelijk soepel gegaan, bij de ander niet bepaald. Een van de problemen waar mensen soms tegenaan lopen is dat bestanden op SharePoint komen te staan – al dan niet via Teams – en er door meerdere mensen in gewerkt wordt.

Het komt regelmatig voor dat de ene collega iets verwijderd heeft wat de ander nog graag even terug wil lezen. Gelukkig kun je heel eenvoudig terug naar een voorgaande versie. Deze mogelijkheid is niet nieuw, toch maak ik in mijn trainingen veel mensen blij met deze functie. Hoog tijd dus om er ook een blogartikel over te schrijven.

Meer lezen

Objecten in PowerPoint automatisch uitlijnen

Als jij wel eens met PowerPoint werkt, dan ken je vast de hulplijnen die in beeld komen als je objecten*verplaatst. Die zijn heel handig, toch is er nog een hele prettige manier die relatief onbekend is. PowerPoint kan namelijk automatisch objecten uitlijnen of verdelen over de dia.

* Denk aan afbeeldingen, foto’s, schermafdrukken, grafieken, vormen en dergelijke.

Meer lezen

Waarom OneNote gebruiken

Over OneNote valt op dat ik steeds terugkerende vragen krijg:

  • Wat is OneNote eigenlijk?
  • Waarom zou ik OneNote gebruiken?
  • Ik kan mijn notities toch net zo goed in Word zetten?

Ik begrijp dat heel goed, toch doet het ook een beetje pijn. Het is namelijk jammer dat de enorme pluspunten van het programma niet gezien worden. Over OneNote heb ik al verschillende blogartikelen geschreven, waaronder Wat kun je met OneNote en Voorbeeldindelingen in OneNote voor secretariaten.

Toch leg ik met liefde nog een keer uit waarom OneNote zo fantastisch is. Lees jij dit artikel en denk jij alleen maar “ja, ja, ja”? Reageer dan onder dit artikel op mijn website door een reactie te geven of op social media. Dat vind ik leuk. Laat niet-gebruikers maar weten hoe fijn het programma is.

Meer lezen

Terugkerende vergaderingen? Let op met de chat!

Organiseer jij veel terugkerende vergaderingen in Teams? Weet dan dat er een probleem kan zijn als er af en toe ook gasten deelnemen aan deze vergaderingen. Dit doet zich vooral voor als de chat van de vergadering gebruikt wordt. Lees dit artikel even zodat je eventuele problemen kunt voorkomen.

Meer lezen

Naamswijziging

Haal meer uit Office wordt Haal meer uit Microsoft.
De naam wordt rustig aan overal gewijzigd, vandaar
dat je ze allebei tegen kunt komen.

Naar de online leeromgeving
%d bloggers liken dit: