Gefilterde gegevens kopiëren

Als je werkt in een groot Excel-bestand, is het prettig om bepaalde gegevens te kunnen filteren. Soms wil je die gefilterde gegevens kopiëren, om ze in een andere setting te kunnen gebruiken. Wel jammer dat bij het kopiëren alle gegevens gekopieerd worden en niet alleen de gefilterde resultaten. Dat laatste kan wel, maar deze mogelijkheid is verstopt. En hoe! 

Filteren in Excel

Je gebruikt de functie Filteren dus als je veel gegevens hebt, maar slechts een deel van de informatie nu wilt weten. Het filter vind je op het tabblad Gegevens, bij Sorteren en filteren. In een eerder artikel legde ik uit hoe de functie Filteren werkt, daarom ga ik er in dit artikel niet dieper op in.

Voorbeeld

Natuurlijk laat ik het kopiëren van gefilterde gegevens zien aan de hand van een voorbeeld. Hiervoor grijp ik even terug naar een eerder voorbeeld, namelijk een takenlijst (gebruikt in de blog Gegevensvalidatie).

Ik heb een filter ingesteld en daarin aangegeven dat de voltooide taken niet getoond moeten worden. Om gefilterde gegevens te kopiëren, moet je redelijk vaak klikken. Het werkt daarom erg prettig als je zelf een voorbeeld hebt waarin je dit kunt proberen. Je kunt hier mijn bestand downloaden: Gegevensvalidatie

Alleen gefilterde gegevens kopiëren

Zorg dat je een filter toegepast hebt en klik daarna op tabblad Start, bij Bewerken op Zoeken en Selecteren.

Gefilterde gegevens kopiëren

 

Kies dan voor Ga naar…

Gefilterde gegevens kopiëren

 

In het dialoogvenster dat je nu krijgt, kies je voor Speciaal… In dat venster kies je voor Alleen zichtbare cellen.

Gefilterde gegevens kopiëren

 

Je gegevens worden dan geselecteerd. Omdat er gegevens gefilterd zijn, zie je op die plekken gestippelde lijntjes.

Gefilterde gegevens kopiëren

 

Deze gegevens kun je vervolgens kopiëren en plakken zoals je dat gewend bent. De methode is wat mij betreft wat omslachtig, maar zo is het tenminste mogelijk om gefilterde gegevens te kopiëren. Een wens die veel gebruikers hebben!

Mis geen tips!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: